La Nit de les Fogueretes va indissociablement lligada als elements de foc, i per tant cal preparar prèviament tant les falles com els fanalets.
Tradicionalment en cada casa s’elaboraven els fanalets que s’anaven a necessitar per a la romeria, bé fets de carabassa, meló de tot l’any o d’un meló d’alger de tamany menut, penjats amb una canya. Amb qualsevol dels tres es feia el mateix procediment per a crear el fanalet. Se li llevava la polpa interior i una volta buit, a mena de finestres, es feien forats a la pell. De manera que en posar a l’interior un ciri, eixia la llum a través d’aquestes xicotetes obertures de formes diverses.
Hui en dia les curcubitàcies han estat substituïdes principalment per fanalets de cartró i paper, tot i que algun meló es veu encara cada any a la romeria. Molts veïns opten per adquirir el fanalet a la ferreteria local, si bé des de l’ajuntament es promouen a finals d’agost diversos tallers, perquè les xiquetes i xiquets de les edats corresponents a primària puguen elaborar-se el seu propi fanalet.
Pel que fa a l’ús de les falles o torxes fetes d’esportins s’està revitalitzant als darrers anys, després d’un període de decaïment degut a dos factors: l’eliminació dels esportins d’espart a les almàsseres, ja que ara se n’empren de fibra de cocoter, i la restricció de pujar amb les falles pel camí de l’ermita, per la prevenció d’incendis. El procés de confeccionar la falla a partir de l’esportí és senzill i amb elements tradicionalment barats i accessibles com són el cordell de pita i d’espart i una agulla saquera. Per tal d’incentivar la recuperació de fer rodar les falles a la Nit de les Fogueretes l’ajuntament s’encarrega de cercar esportins, untar-los en oli i durant l’estiu promou diversos tallers de confecció de falles.